Pár slov o eko-logickém zemědělství

Lidé se mnohdy nezamýšlí nad tím, jak je možné, že v supermarketu jsou jablka vždy tak „krásně“ kulatá a lesklá, že koupené broskve vydrží „čerstvé“ o týden déle než ty ze stromu. Není snad trochu zvláštní, že všechny okurky jsou stejně rovné a dlouhé a jdou hezky narovnat do regálů?

Haló, pane, na té mrkvi je opravdická hlína!?

Za „perfektním“ zbožím se skrývá daň v podobě chemie (postřiky, hnojiva, různé stimulanty atp.). Ta putuje z potravin nejen do našeho těla, ale z polí rovnou do vody, půdy a také vzduchu, který dýcháme.

Všimli jste si, že jablka v obchodě nevoní?

Zákazníci marketů se naučili, že broskev vypadá vždycky takhle a že takto a ne jinak vypadá paprika atp. Když pak přijdou na trh, nějak se jim nezdají všechny ty rozmanité barvy a tvary a vůně, které vytvořila příroda… nedůvěřují tomu. „V tom musí být nějaký podfuk,“ říkají si.

Někteří se přírodě naučí znovu důvěřovat.

Vždyť v marketu stojí kilo brambor o tři koruny méně!

Jiní rozhořčeně odcházejí. Jejich prioritou (a v tom se neliší od komerčních prodejců) je cena – bez ohledu na důsledky na zdraví či životní prostředí.

Je v tom trochu i lidská pohodlnost. Lidé nechtějí křivou mrkev, protože se špatně loupe. Nechtějí salát od hlíny, protože by si ho museli umýt. Pravda, v ovoci či na salátu z komerční produkce nenajdete červa. Lidé se ale nijak nepozastaví nad tím, že to není přirozené. Nezeptají se, jak je možné, že pro červa postřiky jedlé nejsou a pro nás a naše děti jedlé být můžou?

Co tedy přirozené je?

Ekologické zemědělství využívá mechanismy samotné přírody, které přirozenou cestou zajišťují hnojení a ochranu před škůdci, a tak k chemii sahá jen v opravdu nouzových případech (kdy by hrozila například ztráta celé úrody).

Pěstování není nikterak invazivní, nejde proti přírodě, je v souladu s jejími cykly. Také naše tělo se může konzumací sezónní farmářské zeleniny lépe sladit s přírodními cykly. To může mít i krásně ozdravující účinek – přirozené snížení hladiny stresu v těle.

2017-04-28T14:58:22+00:00